20 Ekim 2015 Salı

Borsada Kazanmak için Nelere Dikkat Etmeli?

Borsa piyasası bünyesinde hisse senetleri, yatırım fonları, endeksler, emtialar ve tüm dövizleri bulundurmaktadır. Çok fazla alternatif seçenek oluşturan yatırım araçlarının fiyatlarında dalgalanmalar görülür. Amaç bu dalgalanmaları doğru tahmin ederek, alım - satım arası farktan kazanç elde etmektir. Bu konuda piyasayı detaylı olarak bilmek ve belli bir seviyenin üzerinde deneyimli olmak gerekir.


Piyasada kazanmak için her adımınızı temkinli atmalısınız. Risk kontrollerini yapmalısınız. Borsa birden fazla değişken üzerine kuruludur. Yatırım araçlarının fiyatları arz ve talebe bağlı oranda değişmektedir. Yatırımcının alım gücüne bağlı olarak yaptığı işlemler para birimlerinin değerine göre değişkenlik göstermektedir. Genelleme ile baktığımızda ülke ekonomilerinin olumlu veya olumsuz yönde gitmesi yatırımcıların bütçesini etkilediği gibi arz - talebe etki etmektedir. Bu yüzden ekonomin durumu araçların fiyatına doğrudan yansımaktadır.

Borsada başarılı olmak için yatırım araçlarına etki eden unsurların takibini yapmalısınız. Örnek vermek gerekirse; x hisse senedine yatırım yapıyorsanız, aynı sektörde yer alan şirketlerinde takibini yapmanız gerekir. Çünkü birinin değer kaybedişi diğerinin yükselmesine sebep olabilir. Ya da fiyatlar aynı oranda artıp azalabilir. Bu nedenle yatırım yaptığınız aracın özelliklerini çok iyi bilmeniz gerekir. Böylece daha doğru karar alabilirsiniz.

Piyasada riskleri kontrol altında tuttuğunuz zaman başarılı olursunuz. Bu yüzden deneyim kazanmalısınız. Deneme hesaplarında ne kadar çok hata yaparsanız bu sizin kârınıza. Tabii ki hatalarınızın nelerden kaynaklandığını bilirseniz. Aynı hatayı tekrarlamazsınız. Böylece artan tecrübeniz daha doğru yatırım planı oluşturmanızı sağlar. Bu süreçte moralinizi bozmamalısınız. Sakin kalmalısınız. En önemlisi acele karar almaktan kaçınmalısınız. Analiz yöntemlerinin sonuçlarını yorumlamadan alım - satım hakkında karar vermemelisiniz. Borsada nasıl kazanılır, detaylı olarak öğrenmek için burayı tıklayın.

Borsa risklerini yaymak için yatırımcılar genellikle portföylerini çeşitlendirirler. Bu sayede risk tek aracın üzerinde değildir. Yani olumsuz bir durumla karşılaşıldığında hala diğer enstrümanlardan kazanç elde etme şansınız bulunur. Piyasada yatırım yaparken hiç bir zaman tüm paranızı riske atmamalısınız. Borsa birkaç değişken üzerine kurulu olduğu, manipülasyon ve spekülasyon yapılabildiği için kâr getirmesi kesin gözüyle bakılan pozisyondan dahi zararlı çıkabilirsiniz. Bu yüzden gözünüz kulağınız her zaman açık olmalıdır.

Borsada iyi bir strateji hedefinizi ulaşmanızı sağlarken, kötü bir strateji de yolunuzdan şaşmanızı sağlar. Acemilik dönemlerinde insanlar deneme yanılma yöntemleri ile en kârlı sonuç getirmesi beklediği stratejiyi bulmaya çalışır. Kendi yönteminizi oluşturabilmeniz için piyasa hakkında her şeyi biliyor olmanız, belli bir olgunluğa ulaşmanız gerektiğini unutmamalısınız. Önemli bir püf nokta ise başkasının taktiklerini uygulamaya çalışmamalısınız. Çünkü herkesin bakış açısı farklıdır, belki o kişi kendi yöntemi ile başarılı oluyor fakat siz aynı bakış açısına sahip olmadığınız için zararlı çıkabilirsiniz.

Son olarak borsa yatırımcılarına özel birkaç önemli püf nokta paylaşmak istiyoruz:
  • Yüksek kazanç elde etmek istiyorsanız, yüksek riski de göze almanız gerekir. Fakat iyi bir borsa bilgisine ve deneyimine sahip değilseniz, daha çok maliyeti düşük, güvenli yatırımlara yönelmelisiniz.
  • Kısa vadede al - sat yapmak yerine, birikimlerinizi uzun vadede değerlendirmelisiniz. En düşük ve yüksek fiyat seviyelerinden alım - satım yapmak için kendinizi zorlamayın. Çünkü bu seviyelerde fiyat esnektir. Her an geri çekilme veya kırılma yaşabilir. Bu durumda zararlı çıkabilirsiniz.
  • Sabırlı ve gerçekçi olun. Hemen ilk işleminizde zengin olmanın hayalini kurmayın. Riskleri yönetme konusu acemiler için zordur. Fakat bu sürecin üstesinden geldiğinizde kazandığınız paralarla hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Fırsatları kaçırdım diye üzülmeyin. Başarılı olacağınıza inanın ve motivasyonunuzu hiç bir zaman düşürmeyin. Ünlü bir borsacının söylediği gibi ''kaçan fırsatlar otobüs gibidir, tekrar yine gelecektir.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder